طی چند سال اخیر، چالشهای بورس به یکی از سرفصلهای اصلی اقتصاد در جامعه ایرانی تبدیل شده و مردم مطالبات زیادی در مورد ساماندهی این حوزه از مسئولان امر داشتهاند.
به گزارش «تابناک»؛ از جمله موارد قابل توجهی که به نظر می رسد نیازمند بررسی دقیق تر نهادهای مربوطه است، نحوه انتخاب شرکا و پیمانکاران اجرای برخی پروژه های مهم یک شرکت بورسی با نماد «ثبهساز» است.
آن طور که از اسناد برمیآید، شرکت بهساز کاشانه تهران یا همان نماد «ثبهساز» در بازار اوراق بهادار، از ابتدای مردادماه سال ۱۳۹۹ در سازمان بورس و اوراق بهادار تهران پذیرفته شده و تعداد ۴ میلیارد سهم خود را به عموم مردم عرضه کرده است.
موضوع فعالیت این شرکت، سرمایه گذاری و مشارکت در فعالیتهای عمرانی، ساخت و ساز واحدهای مسکونی و اداری و بلند مرتبه سازی است و در زمان عرضه اولیه سهام آن، به هر کد بورسی تعداد ۶۷۰ سهم در سقف قیمت ۲۲۰ تومان رسید.
اما در حالی که قیمت زمین و مسکن طی دو سال اخیر (از زمان عرضه سهام این شرکت در بورس) با رشد چشمگیر و جهش فوق العاده همراه بوده، به دلایل مختلف –که برخی از آنها در ادامه مطرح میشود- این سهم اکنون با قیمت حدودا ۱۵۰ تومان یعنی دو سوم قیمت عرضه شده در سال ۹۹، فروخته میشود! در حالی که با رقم پرداخت شده برای اخذ این سهام، امکان خرید واحد مسکونی کوچک در تهران وجود داشت که ظرف دو سال، قیمت آن حداقل دو تا سه برابر میشد.
آخرین گزارش حسابرسی شده این شرکت که در هفتههای گذشته، در دسترس سهامداران و علاقه مندان به بازار بورس قرار گرفته، نشان میدهد شرکت بهساز کاشانه تهران فقط در یک پروژه مهم خود نتوانسته ۴۷۳ میلیارد تومان از طلبش را وصول کند!
از جمله موارد قابل توجهی که به نظر میرسد نیازمند بررسی دقیق تر و کالبدشکافی جدی است، نحوه انتخاب شرکا و پیمانکاران اجرای پروژههای این شرکت است. طبق گزارش بازرس قانونی «ثبهساز»، تعداد قابل توجهی از شرکای این شرکت دچار دعوای حقوقی و قانونی با بهساز کاشانه شدهاند که عمده آن، عدم پرداخت وجوه مربوط به چک های پروژه هاست، در حالی که املاک تصاحب شده توسط آنها، بسیار ارزشمند بوده و حتی ظرف یک سال، ترقی قابل توجهی کرده اند.
نام های تکراری در میان شرکا و مشتریان شرکت که بدهی های چشمگیر وصول نشده دارند
نگاهی به لیست این شرکا نشان میدهد، میلیاردها تومان از طلبهای شرکت، به علت انتخاب شرکایی که به تعهدات خود عمل نکرده اند، به حیطه وصول درنیامده و به نظر میرسد در این خصوص، نیاز به تجدیدنظر در مدیریت و اداره این شرکت بزرگ محسوس است، در حالی که همچنان، همکاری و اعطای پروژه به این شرکای بدحساب، ادامه دارد! بنابراین رسیدگی به شائبهها و دلایل اصرار به ادامه همکاری با این شرکای خاص، از سوی نهادهای مسئول سلامت بازار بورس و صیانت از سرمایه مردم ضرورت پیدا میکند.
بر این اساس، بررسی دقیقتر این گزارش های مالی و توضیحات بازرس قانونی شرکت نشان میدهد به عنوان مثال، یکی از بدهکاران شرکت که مطالبات از وی، از رقم ۲۰ میلیارد تومان فراتر رفته، شریک پروژههای مهم بهساز کاشانه بوده و علیرغم این بدهی سنگین، طلب وی قرار است در سالجاری وصول شود!
با این حساب، عملا واحدهای تجاری و مسکونی شرکت، با رقم مناسب در اختیار شرکای بدهکاری قرار میگیرد که طلب خود را ۲ تا ۳ سال بعد، به «ثبهساز» پرداخت میکنند که آن هم، با هزار اما و اگر همراه است.
در عین حال، مشخص شده برخی مفاد دستورالعمل مهم سازمان بورس در خصوص ثبت و افشای فوری برگزاری و نتایج مزایده، انعقاد قراردادهای مهم، ایجاد بدهیهای احتمالی و دعاوی مهم مطروحه علیه شرکت رعایت نشده که نتایج چنین اقداماتی، در وضعیت کنونی اداره شرکت مشخص است.
شاید بررسی و رفع ابهام از همین نمونه، بتواند هزاران سهامدار ناامید را به آینده بورس امیدوار سازد و موجب جلب رضایت و اعتماد مردم به بازگشت سرمایههای خرد و کلان به عرصه سازندگی کشور شود!
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت